Australian Labradoodle

Rodun hstorian juuret ovat 1970-luvulla.

Rotua alettiin kehittää kun haluttiin löytää allergia- ja astmaoireisille sopivaa koirarotua, jolla olisi opaskoiran ominaisuuksia. Rotuna Australian Labradoodle ei ole täysin allergiavapaa mutta sitä voisi luonnehtia allergiaystävälliseksi.

Rodun jalostusta jatkettiin Australiassa, ja australianlabradoodleille määriteltiin jalostuksen tavoitteen mukainen linja oikeanlaisen rakenteen, turkin ja luonteen saamiseksi rodulle.

Australianlabradoodlet ovat luonteeltaan avoimia, iloisia, lempeitä ja helppoja kouluttaa. Älykkyyden ja miellyttämishaluisen luonteensa vuoksi ne sopivat terapia-, avustus- ja perhekoiriksi, koiria koulutetaan myös hypokoiriksi diabeetikoille, jotka varoittavat omistajaansa, mikäli verensokeri laskee liian alhaiseksi.

 Australianlabradoodlen kokoluokkia on kolme:

  • standard: säkäkorkeus 53–63 cm, paino 20 kg – 28 kg
  • medium:– säkäkorkeus 43–53 cm, paino 13 kg – 20 kg
  • mini: säkäkorkeus 35–43 cm, paino 7 kg–13 kg

Kolmen kokoluokan labradoodlet ovat rodun linjauksen mukaan luonteen- ja turkin ominaisuuksiltaan yhdenmukaiset.

Rotujärjestön vaatimuksesta kasvattajien tulee tehdä vaaditut terveystestit jalostukseen käytettäville koirille; testejä ovat perinnöllisten sairauksien DNA-testit: PRA Progressiivinen Retinan Atrofia, EIC Exercise induced collapse -syndrooma, DM Degeneratiivinen myelopatia ja VWD Von Willebrandin tauti, sekä virallinen lonkka- ja kyynärkuvaus, polvitutkimus sekä virallinen silmätutkimus. 

Rotu ei ole vielä FCI:n hyväksymä. FCI:n hyväksyntäprosessi on pitkä ja voi viedä kymmeniä vuosia. FCI-hyväksyntään vaaditaan paljon jäljitettäviä ja elossaolevia rodun edustajia. Meidän Cocon rekisterikirja voi seurata 10 sukupolvea taaksepäin. Rodun kehitys- ja jalostustyön jäljitettävyydestä vastaavat järjestöt, jotka valvovat kasvatus- ja jalostustyötä.